curry kokosowe ze słodkimi ziemniakami i cieciorką

curry, kokosowe mleczko, cieciorka,

Dyskusje na temat bezmięsnych obiadów odbywają się u nas co i rusz. Zwykle przeważała szalę opcja mięsna, ale ostatnio latorośl stwierdziła, że mięso w obiedzie jej nie jest potrzebne. Dlatego od razu następnego dnia przygotowałam to curry kokosowe. Szanowny mięsożerca spróbował i stwierdził, że jest dobre!!!

pataty, słodkie ziemniaki, cieciorka, groszek,quinoa, komosa ryżowa,

curry kokosowe z batatami i cieciorką – składniki:

  • 1 mała cebula,
  • 2 duże bataty,
  • 1 duża marchew,
  • 1 łyżeczka curry w proszku,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz

curry kokosowe z batatami i cieciorką – przepis

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki. Po 5 minutach dodaj bataty pokrojone w kostkę oraz curry. Po kolejnych 5 minutach wlej mleczko kokosowe, bulion, dopraw solą i pieprzem i duś 20 minut. W połowie tego czasu dodaj groszek. Podawaj z ryżem lub komosą ryżową (quinoa).

Komentarze archiwalne (1)

kpdwiejak 6 miesięcy temutrzeba będzie spróbować w tym tygodniu:)

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *