Faszerowanie gęsi step by step

uleuli.pl, gęś, św. marcina,

pierwszym etapem było zdobycie gęsi. oczywiście można było pójść do marketu i kupić mrożoną, która wychowana w polsce wyemigrowała do niemiec, a stamtąd postanowiła wrócić macierzy. my jednak postanowiliśmy ograniczyć jej podróże do trasy północne mazowsze (gdzie gąś wolno chodziła pod podwórku bratowej męża i czekała na niego) – śląsk.

pieczona gęś faszerowana kiszoną kapustą

gęś ok. 4 kg, 2 łyżki soli, łyżka pieprzu, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżka kminku
nadzienie wg Chillibite: 6 szalotek, 4-6 ząbków czosnku, 150g słoniny, 1,2 kg kapusty kiszonej, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, spora garść suszonych śliwek węgierek

pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą – przepis

z gęsi wyrwać widoczne kawałki tłuszczu i wrzucić na dno brytfanny. samą gęś natrzeć przyprawami dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce.
słoninę pokroić w kostkę, wytopić na patelni i na to wrzucić posiekane szalotki i czosnek. podsmażyć na złoto. dodać posiekaną kapustę. podlać szklanką wody, dodać liście i ziele angielskie. doprowadzić do wrzenia, trzymać przez 5 minut na ostrym ogniu, potem zmniejszyć i gotować ok. 40 minut. odstawić do lekkiego przestudzenia i wymieszać z pokrojonymi na ćwiartki śliwkami (moje były małe, więc tylko na połówki kroiłam).
gęś napchać nadzieniem prawie po sam brzeg, zszyć. podlać 1,5 szkl. gorącej wody i piec w 160 st.C ok. godziny na kilogram. gęś z nadzieniem można piec ciut dłużej (kiedyś farsz z wątróbki miałam po całym pieczeniu wciąż surowy). w trakcie pieczenie gęś obracać i podlewać wypływającym tłuszczem. w połowie nakłuć w okolicach ud, żeby ułatwić wypływanie tłuszczu.

pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą, fot. M. Mazurowski

Dla ułatwienia nadziewania gęś postawiłam w pionie. nadzienia nie należy wkładać zbyt dużo, bo potem rozerwie szew (co widać na ostatnim zdjęciu).

pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą, fot. M. Mazurowski

Bałam się, że nadzienia będzie za mało, ale jak widać, zostało.

pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą, fot. M. Mazurowski

pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą, fot. M. Mazurowski

Brzegi rozciętej skóry spinam wykałaczkami w odstępach ok. 1 cm.

pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą, fot. M. Mazurowski

Bawełnianą nić przekładam pod wykałaczką, krzyżuję pomiędzy nimi, a potem znów przekładam pod wykałaczką.

pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą, fot. M. Mazurowski

Ta metoda powoduje, że potem nie trzeba zastanawiać się, jak usunąć nici ze skóry.
związanie nóg i skrzydeł ułatwi potem obracanie ptaka.

pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą, fot. M. Mazurowski

Piekłam w otwartej brytfannie, przez co niezbędne jest podlewanie w trakcie pieczenia.

pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą, fot. M. Mazurowski

I tak to wyglądało po 4 godzinach – na biuście odcisnął się ruszt, rozszedł się szew, ale mięsko pierwsza klasa 🙂. Do tego około litra gęsiego smalcu.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *