zupełnie niefotogeniczna sprawa…
galantyna z kurczaka
1 wyluzowany kurczak, 1 ugotowany ziemniak, 1 pęczek koperku, 1 jajko, 0,5 słoiczka czarnych oliwek, sól, pieprz
mięso oddzielić delikatnie od skóry, posiekać lub zemleć bardzo drobno razem z koperkiem i ziemniakiem. do masy dodać jajo, sól i pieprz, razem wyrobić. dodać pokrojone w plasterki oliwki i ponownie wyrobić. na rozciętym rękawie do pieczenia rozłożyć płasko skórę. na środek skóry ułożyć wałek farszu, założyć skórę na niego, po czym ściśle zawinąć w rękaw. całość zawiązać jak baleron. umieścić w naczyniu, do którego również wlać szklankę gorącej wodą i wstawić do nagrzanego do 150-160 st.C piekarnika i piec 1 godzinę. pozostawić do wystudzenia w rękawie.