gnocchi z dyni z sosem pomidorowym

kluski, kopytka, kuchnia włoska, dynia,

Z grudniowego wypadu do Rzymu wróciłam z deseczką wielkości paczki papierosów, wyżłobioną na całej powierzchni. Służy do robienia rowków w gnocchi, dlatego było to tylko kwestią czasu, by pojawiły się ona na naszym stole. Niestety rowki po ugotowaniu praktycznie zniknęły. Gdybyście chcieli zrobić rowki, a nie macie tej deseczki, to spokojnie można kluseczki dociskać na zewnętrznej powierzchni widelca.

kluski, kopytka, kuchnia włoska, dynia,

Jeśli szukacie innych pomysłów na gnocchi z dyni, to polecam 2 przepisy:
– gnocchi z dyni z pesto z rucoli,
– gnocchi z dyni z masłem szałwiowym

dyniowe gnocchi z sosem pomidorowym – składniki:

  • 0,5 kg upieczonej lub ugotowanej dyni piżmowej bez skórki,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki,
  • sól, pieprz

sos pomidorowy – składniki

  • mała cebula,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka bazylii,
  • łyżka oliwy,
  • sól, pieprz

dyniowe gnocchi z sosem pomidorowym – przepis

Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij ją na oliwie. Dodaj pomidory, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Gotuj 5-10 minut. Dynię zmiksuj lub przeciśnij przez praskę, dodaj cynamon, gałkę, paprykę, sól i pieprz. Dosyp 3/4 mąki. Jeśli ciasto da się formować nie dosypuj jej już więcej, ponieważ ciasto ma pozostać lekko lepkie. Uformuj wałeczki o średnicy 1 cm i pokrój je na 1 cm kawałki. Każdy z nich przetocz po specjalnej deseczce do gnocchi lub po ząbkach widelca, tak, by widoczne były rowki. Odkładaj na oprószoną mąką powierzchnię. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć partiami kluseczki. Gotuj je około 5 minut. Podawaj z sosem pomidorowym.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *