gnocchi ziemniaczano-szpinakowe
0,5 kg ziemniaków, 30 dkg szpinaku mrożonego rozdrobionego lub 0,5 kg świeżego, 2 jajka, 0,5 szkl. mąki pszennej, 60 g masła (ok. 1/4 szkl.), szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
ziemniaki ugotować w mundurkach. obrać gorące i przecisnąć przez praskę. szpinak rozmrozić na patelni i odparować, świeży ugotować i dobrze odcisnąć. posiekać lub zmiksować i wymieszać z ziemniakami, dodać jajka, masło i mąkę*, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. wyrobić gładkie ciasto. odrywać z niego po kawałku, robić wałek o średnicy 2 cm, a następnie pociąć na 2 cm kluski. można, ale nie jest to konieczne, spłaszczyć je widelcem. wrzucać je partiami na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotować 1-2 min. w międzyczasie przygotować sos maślano-szałwiowy. polać ugotowane gnocchi.
*lepiej mieć przygotowaną większą ilość mąki, bo w zależności od ziemniaków może jej być potrzeba znacznie więcej.
sos maślano-szałwiowy
0,5 kostki masła (ok. 10 dkg), 10 rozdrobnionych listków świeżej szałwi
rozpuścić masło na patelni, dodać szałwię i podsmażać, aż listki zaczną się rumienić.