tarta szpinakowa sposobem na mięso z rosołu

przepis z cyklu co zrobić z mięsem z rosołu

tarta szpinakowa

tarta szpinakowa
1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (lub własnoręcznie zrobionego), 70 dkg szpinaku, 30 dkg mięsa z rosołu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mały kubek śmietany 18%, 1 jajko, sól, pieprz
ciastem wyłożyć formę, ponakłuwać gęsto widelcem. piec 10-15 min. w 200 st. C (kontrolować, żeby nie zrumieniły się za bardzo brzegi*). cebulę drobno posiekać, zeszklić. dodać posiekane mięso z rosołu, smażyć kilka minut. szpinak posiekać byle jak, dodać do mięsa na patelni, smażyć, aż zwiędnie. dodać zmiażdżony czosnek, doprawić. przełożyć na podpieczony spód tarty. śmietanę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli. wylać na masę szpinakową. piec ok. 30 min. (do zrumienienia) w 180 st. C.

* moje brzegi nie były czarne, to efekt całkowitego niedoświetlenia zdjęcia, braku kontroli po jego wykonaniu i próby ratowania w jakikolwiek sposób.

akcja kulinarna: czas na szpinak

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.