niedzielny poranek ponownie mi uświadomił, że mieszkanie koło piekarni o tej porze wyznacza jedynie punkt orientacyjny tym, którzy jeszcze nas nie odwiedzali. szybki wgląd w blog kuchareczki i już na stole pojawiły się
bułeczki śniadaniowe
225 g mąki, szczypta soli, 0,5 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 g masła, 150 ml mleka, zimne mleko do posmarowania, sezam lub inne ziarno
przesianą mąkę wymieszać z solą, sodą i proszkiem. dodać miękkie masło, i rozetrzeć w rękach całość na okruchy. wlać mleko i utrzeć ciasto, po czym chwilę wyrabiać, rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. wykrawać krążki o średnicy ok. 4-5 cm. krążki ułożyć na blasze, posmarować z wierzchu mlekiem i posypać ziarnem. włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C. piec 7-10 min, aż się trochę przyrumienią.