grillowa sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową i koperkiem

 do akcji kulinarnej „to my! młode kartofelki 2016” dołączam sałatkę ziemniaczaną pasującą do wszelkich grillowanych mięs. jej delikatny smak nie konkuruje intensywnymi przyprawami i z powodzeniem może zastąpić tradycyjnie podawaną kromkę chleba.

młode ziemniaki, fasolka szparagowa, koperek, kartoffelsalad

sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową i koperkiem

  • 0,5 kg małych młodych ziemniaków,
  • 0,5 kg fasolki szparagowej,
  • 1 duży pęczek koperku,
  • 1 szalotka,
  • 1 filecik anchovies,
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz

Wyszorowane ziemniaki ugotuj i pozostaw do ostudzenia. Umytą fasolkę potnij na kawałki wielkości ziemniaków i ugotuj. Z pokrojonej w półplasterki szalotki odłóż około łyżki do sosu. Koperek drobno posiekaj i wymieszaj z ugotowanymi ziemniakami i fasolką oraz szalotką. Pozostałe składniki zmiksuj, dopraw solą i pieprzem i polej sałatkę.

To my! Młode kartofelki 2016 To my! Młode kartofelki 2016 Uczta pod gołym niebem 2016

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.