Mięso drobiowe, w przeciwieństwie do wieprzowego i wołowego, potrzebuje znacznie mniej czasu na ugotowanie się. Dlatego gulasz z niego powstaje znacznie szybciej i nie obciąża nas psychicznie koniecznością długiego oczekiwania na obiad w poniedziałkowe popołudnie.
gulasz drobiowy z jarmużem i batatami
- 500 g mięsa drobiowego,
- 2 średnie słodkie ziemniaki,
- duży pęczek jarmużu,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cm świeżego imbiru,
- 1,5 łyżki curry w proszku,
- 1 szklanka słodkiej śmietanki,
- sól,
- 1 łyżka oleju
Cebulę, mięso, obrane bataty pokrój w kostkę, imbir w zapałki, jarmuż posiekaj. Cebulę zeszklij na oleju, następnie dodaj do niej mięso. Chwilę smaż na dużym ogniu. Zawartość patelni oprósz curry i zmniejsz ogień. Następnie dodaj bataty, imbir i jarmuż oraz zmiażdżony czosnek. Po minucie wlej śmietankę, podlej wodą jeśli płyny w stosunku do pozostałych składników jest mało. Lekko posól i gotuj do miękkości batatów.