w ubiegłym tygodniu podawałam przepis na jarmuż w dość lekkostrawnej wersji – papryką i bulgurem, w dzisiejszym przepisie pojawia się boczek, choć nadal to nie przepis mojej mamy.
jarmuż duszony z boczkiem
- 0,5 kg jarmużu,
- 20 dkg wędzonego boczku,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, curry
z liści jarmużu usuń nerwy i drobno posiekaj. cebulę pokrój w kostkę, a marchew w plasterki. boczek pokrój w paseczki i wytop na patelni, jeśli będzie mało tłuszczy, to dolej na patelnię olej. cebulę i marchew podsmażaj na oleju, aż cebula będzie szklista. dodaj jarmuż i duś razem do miękkości. dopraw solą, pieprzem i curry, jeszcze chwilę podduś i podawaj na gorąco.