pierogi z mięsem z kaczki

składniki farszu tych pierogów były inspirowane składem pierogów magdy gessler z kuchennych rewolucji, ale w przeciwieństwie do niej, ja nie wykorzystywałam mięsa z gotowania rosołu, tylko pozostałego z pieczenia. za to ciasto zrobiłam wg przepisu na pierogi z kapustą i grzybami – genialnie się klei.

pieczona kaczka, włoszczyzna, mąka, nadzienie, farsz

pierogi z mięsem kaczki

ciasto:

  • 0,5 kg mąki, 
  • 200 ml ciepłej wody, 
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju, 
  • szczypta soli

farsz:

  • 1 udko upieczonej kaczki,
  • po niedużej 1 szt.: cebuli, marchewki, pietruszki i kawałku selera,
  • sól, pieprz, czosnek, majeranek,
  • olej lub gęsi smalec

cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. dodać obrane i starte na dużych oczkach pozostałe warzywa oraz pokrojoną kaczkę. dusić razem kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie. przestudzić i zmielić. doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. 
ciasto zagnieść z mąki, soli i jajka, dolewając po trochu ciepłą wodę wymieszaną z olejem. gnieść tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk. podzielić je na 4 części. 3 pozostawić pod przykryciem, 1 cienko rozwałkować. wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i sklejać pierogi. do czasu gotowania można je przechowywać na oprószonym mąką blacie. gotować we wrzątku 4-5 minut od momentu wypłynięcia. podawać polane zrumienioną cebulką

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.