Wczoraj postanowiłam podnieść nieco swoje kwalifikacje zawodowe. W tym celu udałam się do jednej z niepublicznych szkół wyższych na całodzienną konferencję połączoną z warsztatami. No i niestety potwierdziło się, że w takich imprezach mogłabym raczej uczestniczyć, jako wykładowca niż uczestnik. Poziom nie był żenująco niski, było po prostu przygotowany dla amatorów i początkujących. Zaskoczyły mnie natomiast przerwy, bo zadbano zdecydowanie o catering i m.in. jadłam świetną galaretę. Niby ze zwykłą szynką konserwową, ale dobrze przyprawiona i… z ugotowanym kalafiorem. Oprócz tego było kilka sałatek, jajka w majonezie i ciasta. Wszystko w ilościach nie sprzyjających walce o miejsce przy stołach. W związku z tym miast wiedzy wyniosłam całkiem nowy smak, a w do mu i tak było co innego 😉
kaczka z selerem w sosie owocowym – składniki:
2 piersi kaczki, 1 średni obrany seler, 30 dag śmietany, 150 ml mleka, 2,5 dag parmezanu, 2,5 dag tartego żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa 125 g śliwek bez pestek, 100 ml czerwonego wina, 2 łyżki syropu z czarnych porzeczek
kaczka z selerem w sosie owocowym – przepis
Seler kroimy w plastry i obgotowujemy 10 min. w osolonej wodzie, po czym odcedzamy. śmietanę wymieszaną z serami, mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Seler układamy w żaroodpornym, natłuszczonym naczyniu, zalewamy go sosem i zapiekamy przez ok. 40 min.
W tym czasie piersi kaczki solimy, pieprzymy i pieczemy w piekarniku po 20 min z każdej strony w temp. 200°C.
Śliwki zalewamy winem oraz syropem i dusimy 5 min pod przykryciem. Kaczkę pokrojoną w plastry polewamy sosem owocowym i podajemy z zapieczonym selera.