kolorowy ryż w mleku kokosowym

odkryłam blog z potrawami, które lubię najbardziej, czyli z jednego garnka. na pierwszy ogień poszedł pilaw z mlekiem kokosowym.

ryż gotowany w mleku kokosowym

ryż gotowany w mleku kokosowym

  • 1 szklanka ryżu, 
  • 1 puszka pomidorów, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 
  • 0,5 szklanki zielonego groszku, 
  • 0,5 szkl. zielonej fasolki szparagowej, 
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego (mała puszka), 
  • 2 goździki, 
  • 1 liść laurowy, 
  • odrobina zmielonego kardamonu (na czubku noża), 
  • olej, 
  • sól, 
  • 0,5 papryczki chilli

w głębokiej patelni na rozgrzany olej wrzucić liść laurowy, goździki, kardamon i posiekaną chilli. dodać pokrojoną w kostkę cebulę, imbir, czosnek. smażyć aż cebula się zeszkli. dodać pokrojone pomidory, posolić, gotować ok. 5 min. wsypać ryż, zalać mlekiem kokosowym, wymieszać. po 10 minutach dodać groszek i fasolkę i gotować do miękkości ryżu, ewentualnie podlewając wodą.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *