Praca nad magazynem Maszkety, to wbrew pozorom nie tylko gotowanie, pisanie o gotowaniu i skład materiałów do publikacji, to również udział w niektórych wydarzeniach w naszym regionie. Tym razem redakcję zaprosił Urząd Miejski w Chorzowie do Teatru Rozrywki na galę podsumowującą konkurs Chorzowskie Smaki 2014.
Celem konkursu jest promowanie Chorzowa jako miasta doskonałej i urozmaiconej kuchni. Przystąpiło do niego 25 lokali, które zgłosiły 64 potrawy w 3 kategoriach:
– danie na zawołanie,
– danie główne,
– na słodko.
5 osobowa kapituła miała 4 tygodnie na skosztowanie wszystkich dań.
Klienci natomiast mieli możliwość przyznania tytułu „Lokal Roku – Chorzowskie Smaki 2014”.
Na zwycięzców czekały statuetki, dyplomy i nagrody pieniężne.
Laureatami Chorzowskich Smaków 2014 zostali:
– w kategorii Danie na zawołanie: nagroda dla Hotelu Gorczowski Luxury Hotel & SPA, wyróżnienie dla Restauracji Prezydent;
– w kategorii Danie główne: nagroda dla Restauracji Łania, wyróżnienie dla Restauracji Czerwonej;
– w kategorii Danie na słodko: nagroda dla Dworek Parkowy Restauracja, wyróżnienie dla Pizzerii pod Drewnianym Bocianem.
W głosowaniu klientów, tytuł – Lokal Roku 8. edycji Chorzowskich Smaków została: Mańana Bistro & Wine Bar.
Galę wieńczył pokaz barmański w wykonaniu Flair Academy,
oraz poczęstunek przygotowany przez Umami Sushi.
Jako mieszkanka Bytomia zazdroszczę Chorzowowi, nie tyle konkursu, ile tylu lokali gastronomicznych, które oferują tak różnorodne dania. Na szczęście daleko nie jest 😉
fot. materiały prasowe organizatora