w czerwcu ten kurczak ryżem wykonany w garnku rzymskim miał zupełnie inny charakter niż poniższy, zrobiony w szybkowarze. na smak miały wpływ oczywiście użyte wówczas młode warzywa, ale za konsystencję odpowiadają użyte naczynia. zdaję sobie sprawę, że szybkowar jest równie popularny, co garnek rzymski ;), zapewniam, że oba świetnie się sprawdzają w kuchni.
kurczak z ryżem
- 2-3 udka kurczaka podzielone na podudzia i pałki
- 1 szkl. ryżu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 szkl. bulionu drobiowego lub wody
- 1 czubata łyżka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
kurczaka natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na dnie szybkowara. cebulę pokroić w plastry, pozostałe warzywa kostkę, wymieszać z przepłukanym ryżem i wsypać na kurczaka. bulion wymieszać z papryką i wlać do szybkowaru. zamieszać, tak, żeby wszystko było pokryte w miarę płynem. zamknąć pokrywę i gotować 30-40 minut od zagotowania.
wariant taty:
1. kurczaka obsmażyć na oleju przed włożeniem do szybkowara
2. dodać małą puszkę koncentratu pomidorowego do bulionu