rogaliki orzechowe z grzanym piwem

prawdę powiedziawszy spodziewałam się zmiany pogody w stylu: 
„Im bardziej pada śnieg, Bim – bom,
Im bardziej prószy śnieg, Bim – bom,
Tym bardziej sypie śnieg Bim – bom,
Jak biały puch z poduszki.
I nie wie zwierz ni człek, Bim – bom, 
Choć żyłby cały wiek, Bim – bom, 
kiedy tak pada śnieg, Bim – bom, 
Jak marzną mi paluszki.” (Alan Alexander Milne),
a nie jakiś śnieg z deszczem! i wprost proporcjonalnie do paskudy zwiększa mi się ochota, żeby na rozgrzewkę wypić grzane piwo pachnące dziką różą i korzennymi przyprawami, pochrupać orzechowe rogaliki, których receptura powstała z myślą o piwie Książęce Burgundowe Trzy Słody.

rogaliki piwno-orzechowe z grzanym piwem

rogaliki piwno-orzechowe

  • 0,5 szklanki piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody, 
  • 1 kostka masła, 
  • 2 szklanki mąki
  • cukier puder do posypania

nadzienie:

  • 120 g mielonych orzechów laskowych, 
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%, 
  • 2-3 łyżki miodu, 
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny, 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu, 
  • 1 białko

mąkę przesiać na stolnicę. dodać masło i nożem kroić je na mniejsze kawałki, przysypując je przy tym mąką. posiekane kawałki masła powinny być wielkości grochu. zrobić dołek w środku mieszanki mączno-maślanej i wlać piwo. szybko zagnieść ciasto i odstawić je na 30 minut do lodówki.
przygotować nadzienie: orzechy wymieszać z garnku z miodem i śmietanką. podgrzewać przez 10 minut ciągle mieszając. zdjąć z ognia, dodać cynamon, skórkę cytryny i białko. wymieszać i ponownie podgrzewać przez 2 minuty. przestudzić.
po 30 minutach ciasto podzielić na 4 części. każdą z nich po kolei rozwałkowywać na placek o średnicy około 20 cm (raczej większe niż mniejsze). każdy z nich smarować nadzieniem, a następnie przeciąć na 8 części. trójkąty zwijać i formować w rogaliki. układać na papierze do pieczenia i piec 15-20 minut w 180 st. C. po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

grzane piwo

  • 1 butelka piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 3 goździki, 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu, 
  • 0,5 łyżeczki imbiru, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego, 
  • plaster pomarańczy

piwo wraz z przyprawami podgrzać, ale nie zagotować. dodać miód. wymieszać i przelać przez gęste sitko do szklanki z grubego szkła.

akcja kulinarna: w orzechowym raju

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *