Szynkowar pracuje pełną parą, po wędlinie drobiowej przyszła pora na wieprzowinę. Tym razem postanowiłam spróbować przygotować mięso w całości. Instrukcja szynkowara nie podpowiadała, jak przygotować jeden kawałek mięsa, więc potraktowałam go trochę eksperymentalnie, tak jakbym peklowała mięso do wędzenia.
Więcej o peklowaniu możecie przeczytać tu.
łopatka w całości z szynkowara
na 3 kg szynkowar
- 1,8 kg łopatki,
- 1-2 opakowania peklosoli,
- po 2 szt.: ziela angielskiego, liści laurowych,
- 4 kulki pieprzu
Z peklosoli przygotuj roztwór zgodnie z instrukcją producenta na 2 kg mięsa. Dodaj do niego przyprawy. Mięso gęsto ponakłuwaj długą igłą, np. taką do spinania zrazów zawijanych. Mięso ułóż w szklanym lub kamionkowym naczyniu, zalej ostudzoną zalewą, tak, by mięso było przykryte. Przechowuj w chłodnym miejscu przez 4-5 dni, codziennie obracając mięso przynajmniej raz. Osącz mięso z zalewy, włóż do szynkowara, zamknij szynkowar i pozostaw go w takim stanie w lodówce na noc. Szynkowar wstaw do garnka, w którym woda będzie sięgała do wysokości mięsa w szynkowarze. Doprowadź wodę do temperatury 80 st. C i utrzymuj ją przez 1,5 godziny. Schłódź szynkowar, a następnie wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij mięso i możesz od razu kroić w plastry na kanapki.