sałatka grzybowa w słoiku

W razie słońca miała być piesza wycieczka po kamieniołomach. Słońca nie było, więc pieszo dotarłam na rynek po jabłka. Wróciłam owszem z jabłkami, ale tez i z kulistą ostrą papryką, grzybami i burakami. Papryczki zostały zamarynowane wg. przepisu, który już jest na blogu. Ze względu na ich rozmiar nie bawiłam się w usuwanie ogonków, jedynie je przycięłam nożyczkami. Buraki upiekłam i zakisiłam – to eksperyment na potrzeby nowego numeru Maszketów, który powolutku już się tworzy. A grzybów… żal było nie wziąć, skoro były po 7 zł/kg 😉 Koleżanka podrzuciła mi nowy przepis, w trakcie realizacji którego popełniłam jeden błąd – za długo gotowałam grzyby i z sałatki powstał bardzo ciekawy sos.

podgrzybki, papryka, cebula,

sałatka grzybowo-paprykowa

na słoiki 900 ml

  • 1 kg grzybów, 
  • 0,5 kg cebuli, 
  • 0,5 kg papryki*, 
  • 0,5 szklanki oleju, 
  • 1 szklanka wody, 
  • 200 ml przecieru pomidorowego (można mniej), 
  • 3 łyżeczki soli, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • 3 łyżki octu 10%
  • pieprz do smaku
Cebule pokrojone w ćwierć plasterki zeszklij na oleju, dorzucić pokrojoną w paseczki paprykę i duś tyle, by zmiękła. Grzyby oczyścić, pokrój i obgotuj w szklance wody. Wymieszaj z uduszoną cebulą, dodaj przecier i przyprawy. Przełóż do słoików. Pasteryzuj 10 minut.
*Jeśli masz problemy z trawieniem papryki, pomiń ją zwiększając ilość cebuli do 1 kg.

Na grzyby...

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *