Od jakiegoś czasu nie udawały mi się ogórki małosolne i kiszenie barszczu. Winą obarczyłam ceramiczny garnek, w którym to robiłam. Więc gdy od rodziców przywiozłam 3 l szklany słój, od razu nastawiłam w nim małosolne przygotowywane wg przepisu taty.
Nie wiem, czy było zbyt ciepło, bo po godzinie widać było już proces fermentacji. Następnego dnia zawartość kipiała i pachniała nieco intensywnie, więc mąż profilaktycznie wyniósł słój na balkon, w smaku jednak były normalne. Niemniej jednak jakoś podejrzliwie były traktowane po tym, co zaprezentowały i niewiele ich ubywało. W związku z czym ze spokojnym sumieniem można było przeprowadzić mały eksperyment – tak powstała zupa z ogórków małosolnych.
zupa z ogórków małosolnych – przepis
- 3/4 kg ogórków,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- seler,
- 3 ziemniaki,
- porcja rosołowa,
- sól, pieprz,
- śmietana,
- koperek
Na porcji rosołowej ugotuj wywar z warzywami (pokrojonymi lub startymi – jak kto woli). Dodaj starte na dużych oczkach ogórki i gotować 15 min. Przypraw, dodaj śmietanę i koperek.