prezent

kiedyś mama postanowiła mi zrobić małą niespodziankę. zapakowała ją czym prędzej i wysłała niedużą firmą kurierską. zwykle nie dostarczali paczek na drugi dzień, tym razem jednak było inaczej. zwykle najpierw brali dowód osobisty i starannie przepisywali jego numer, tym razem jednak było inaczej. chłop wręczył mi ją w progu z wyraźną ulgą. kiedy poszedł sobie pochyliłam się nad paczką i pomyślałam, że coś w środku zdechło. w środku odkryłam serek szczelnie zapakowany, a mimo to woniejący. i w ten sposób spotkałam się z taleggio.

wiem, że taleggio nie leży w każdym sklepie spożywczym, dlatego ostatnio próbowałam przygotować to risotto z brie. efekt był bardzo zadowalający i te zestawienie akurat występuje na zdjęciu. natomiast pod przepisem można zobaczyć, jak wygląda i jak się wyrabia taleggio.

ryż, gruszki, białe wino

risotto z gruszkami

  • 450 g gruszek, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 szkl. ryżu arborio, 
  • 1 szkl. wytrawnego białego wina, 
  • ok. 6 szkl. bulionu warzywnego, 
  • 100 g sera taleggio, 
  • 2 łyżki likieru gruszkowego

obrane gruszki pokroić w kostkę. cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. dodać ryż i smażyć ok. 2 min. po czym wlać wino. po jego wchłonięciu dodać szklankę wywaru i gruszki. stopniowo dolewać pozostały bulion, doprawić do smaku. przed podaniem dodać ser i likier 

ser plesniowy

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.