To wbrew pozorom wcale nie tort w kształcie kobiecych piersi. Herrentorte jest mniej słodki niż tradycyjne torty i bazuje na ciemnej czekoladzie. Ale pod tą nazwą spotkałam też przepisy na torty kanapkowe.
herrentorte - męski tort
- 10 dkg bardzo miękkiego masła (ale nie płynnego),
- 10 dkg cukru,
- 3 jajka,
- 60 g kakao,
- 175 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich lub migdałów;
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 2 małe kubeczki słodkiej śmietanki 30-36%*,
- słoik borówek lub żurawin (raczej nie z Ikei, bo tamtejsze borówki są bardzo słodkie)
- masło i mąka lub bułka do smarowania i wysypania formy do ciasta**
Wymieszać masło z cukrem, jajkami, kakao i zmielonymi orzechami. blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub tartą bułką, przełożyć surowe ciasto, wyrównać wierzch i piec w 190 st. C przez 30-45 min. Na przestudzone ciasto wyłożyć borówki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i rozłożyć na borówkach.
* jeśli ma postać dłużej można dodać usztywniacz do bitej śmietany,
** do pieczenia tego ciasta wykorzystuję niską formę z wypukłym dnem, dzięki czemu ciasto po upieczeniu i odwróceniu „do góry nogami” ma miejsce do wypełnienia nadzieniem.