Młoda marchew jest tak słodka, że ciężko się powstrzymać przed dodawaniem jej do wszystkich potraw w podwójnej ilości. W dzisiejszym przepisie marchewka gra pierwsze skrzypce. Dodatek kopru włoskiego nadaje daniu anyżkowego aromatu, a skórka i sok z pomarańczy powodują, że ta ciepła jarzynka nabiera zdecydowanego charakteru.
młoda marchew i koper włoski duszone ze skórką pomarańczową i miodem
- 1 kg młodej marchewki,
- 1 koper włoski,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka miodu,
- sól, czarny pieprz
Marchew bez obierania pokrój w 6 mm plasterki. Jeśli koper włoski ma koperek z wierzchu, to go odetnij, posiekaj i odłóż na później, samą bulwę przekrój na pół, a następnie pokrój w 3 mm plasterki. Z umytej pomarańczy odetnij skórkę obieraczką do ziemniaków, starając się uzyskać, jak najdłuższą spiralę. Na rozgrzanej patelni z grubym dnem rozpuść masło z oliwą i miodem. Dodaj marchew, koper i skórkę pomarańczy. Smaż, aż koper zacznie mięknąć. Z obranej pomarańczy wyciśnij sok i wlej go na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień pod patelnią i odparuj płyn, pozwalając, by warzywa lekko się przyrumieniły. Wyjmij skórkę pomarańczową, posyp posiekanym koperkiem i podawaj.