Kilkudniowy pobyt w rodzinnych stronach wykorzystałam do przypomnienia sobie, jakim fajnym urządzeniem jest normalny, duży piekarnik. Można do niego wstawiać duże i wysokie naczynia żaroodporne. Piec na 6 osób naraz. Zaglądać do środka bez układania się plackiem na podłodze.
Jak z tego łatwo wywnioskować posiadam nie dość, że mały (forma 20×20 cm to max), to stojący na podłodze opiekacz. Potrawy ciężkie i wilgotne potrawy pozostają zawsze ciężkie i wilgotne, z zakalcem w środku. Eksperyment co prawda nie wymagał bardzo długiego pieczenia, ale potrzebował przestrzeni 😉
musaka – składniki:
- 1 kg niedużych bakłażanów,
- 60 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 2 duże cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 puszki pomidorów,
- po łyżeczce oregano i bazylii,
- ok. pół szklanki oliwy,
- pieprz, sól
musaka – przepis
Bakłażany kroimy wzdłuż w plastry, jeśli są gorzkie to je solimy i zostawiamy na 30 min., aż puszczą sok, i wtedy je wycieramy i dopiero smażymy. Lub jeśli nie są gorzkie od razu możemy przystąpić do smażenia. Usmażone sugeruję odkładać na papierowy ręcznik, żeby tłuszcz w niego wsiąkł, bo bakłażany piją go jak szalone. Cebule i czosnek należy drobno posiekać i zrumienić na reszcie tłuszczu. Wtedy dodać mięso i mieszać je tak długo, aż rozpadanie się na małe grudki (tego się nie da osiągnąć z mięsem drobiowym). Teraz dołożyć posiekane pomidory, posolić i dusić ze 20 min. na malutkim ogniu. Po 15 minutach doprawić ziołami i pieprzem.
na sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- 3 łyżki startego twardego sera
Masło rozpuszczamy i wsypujemy mąkę. Po jakiejś minucie zaczynamy dolewać zimne mleko ciągle mieszając i walcząc z grudkami. Gdy sos jest jednorodny zagotowujemy go i dodajemy ser, po czym przyprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 190 st. naczynie żaroodporne wykładamy częścią bakłażanów, na to kładziemy farsz mięsny, a na to znowu bakłażany. Można ułożyć więcej warstw. Polewamy z wierzchu beszamelem i wstawiamy do piekarnika na tyle, aż się z wierzchu zrumieni.
janiolka, sobota, 15 listopada 2008
komentarze archiwalne:
Mniam! Narobiłaś mi jeszcze większego smaka na bakłażany;-) Będziemy niedługo piec je z farszem mięsnym i już się cieszę;-)