musaka w wersji greckiej

kuchnia grecka, bakłażan, zapiekanka, mięso mielone,

Kilkudniowy pobyt w rodzinnych stronach wykorzystałam do przypomnienia sobie, jakim fajnym urządzeniem jest normalny, duży piekarnik. Można do niego wstawiać duże i wysokie naczynia żaroodporne. Piec na 6 osób naraz. Zaglądać do środka bez układania się plackiem na podłodze.
Jak z tego łatwo wywnioskować posiadam nie dość, że mały (forma 20×20 cm to max), to stojący na podłodze opiekacz. Potrawy ciężkie i wilgotne potrawy pozostają zawsze ciężkie i wilgotne, z zakalcem w środku. Eksperyment co prawda nie wymagał bardzo długiego pieczenia, ale potrzebował przestrzeni 😉kuchnia grecka, bakłażan, zapiekanka, mięso mielone,

musaka – składniki:

  • 1 kg niedużych bakłażanów, 
  • 60 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
  • 2 duże cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 2 puszki pomidorów, 
  • po łyżeczce oregano i bazylii, 
  • ok. pół szklanki oliwy, 
  • pieprz, sól

musaka – przepis

Bakłażany kroimy wzdłuż w plastry, jeśli są gorzkie to je solimy i zostawiamy na 30 min., aż puszczą sok, i wtedy je wycieramy i dopiero smażymy. Lub jeśli nie są gorzkie od razu możemy przystąpić do smażenia. Usmażone sugeruję odkładać na papierowy ręcznik, żeby tłuszcz w niego wsiąkł, bo bakłażany piją go jak szalone. Cebule i czosnek należy drobno posiekać i zrumienić na reszcie tłuszczu. Wtedy dodać mięso i mieszać je tak długo, aż rozpadanie się na małe grudki (tego się nie da osiągnąć z mięsem drobiowym). Teraz dołożyć posiekane pomidory, posolić i dusić ze 20 min. na malutkim ogniu. Po 15 minutach doprawić ziołami i pieprzem.

na sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła, 
  • 4 łyżki mąki, 
  • 3 szklanki mleka, 
  • 3 łyżki startego twardego sera

Masło rozpuszczamy i wsypujemy mąkę. Po jakiejś minucie zaczynamy dolewać zimne mleko ciągle mieszając i walcząc z grudkami. Gdy sos jest jednorodny zagotowujemy go i dodajemy ser, po czym przyprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 190 st. naczynie żaroodporne wykładamy częścią bakłażanów, na to kładziemy farsz mięsny, a na to znowu bakłażany. Można ułożyć więcej warstw. Polewamy z wierzchu beszamelem i wstawiamy do piekarnika na tyle, aż się z wierzchu zrumieni.

musaka zapieczona pod beszamelem

janiolka, sobota, 15 listopada 2008

komentarze archiwalne:

grumko 

Mniam! Narobiłaś mi jeszcze większego smaka na bakłażany;-) Będziemy niedługo piec je z farszem mięsnym i już się cieszę;-)

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *