nieortodoksyjne risotto

poszukiwanie szafranu w szafce było pretekstem do zrobienia inwentaryzacji przypraw 😉 zakupy zaplanowane, a u olik1980 znalazłam świetny sposób, jak zapanować nad nimi.

risotto z cukinią i fasolką szparagową, fot. M. Mazurowski

risotto z cukinią i fasolką szparagową
2 szczypty szafranu, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 400 ml ryżu (niepełne 2 szklanki), 30 dkg cukinii, 30 dkg fasolki szparagowej, 1 cebula, 4-5 szkl. bulionu, sól, pieprz, oliwa
na rozgrzaną oliwę wrzucić szafran. cebulę drobno pokroić i wrzucić na oliwę. wsypać ryż i podsmażać ok. 2 min. dodać pokrojoną na 2 cm kawałki fasolkę i cukinię pokrojoną w ćwiartki. przyprawić papryką, solą i pieprzem, podlać bulionem. gdy zostanie wchłonięty dodać następną chochelkę i tak, aż do momentu, gdy ryż i fasolka będą miękkie.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.