to już chyba ostatni dzień mojej prywatnej akcji ogórkowej. ogłaszam przerwę do następnego roku 😉 ta wersja ogórków z chilli jest znacznie szybsza od podanej przeze mnie w części pierwszej przetworów, wersji 18-godzinnej 😉

ogórki z chilli 2
- 2 kg ogórków,
 - 4 łyżki soli,
 - 2 łyżeczki chilli,
 - 1 duża główka czosnku
 
zalewa:
- 1,25 szkl. octu,
 - 1,5 szkl. cukru,
 - 0,3 szkl. oleju
 
ogórki ze skórką pokroić na 2 cm kawałki, zasypać solą, wymieszać i odstawić na 8-12 godzin. odlać sok, który puszczą ogórki. posypać je chilli i pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. wymieszać. zagotować składniki zalewy i gorącą zalać ogórki. po ostygnięciu pakować w słoiki, uzupełniając do pełna zalewą. nie pasteryzować.
															