pikle – przetwory z ogórków v. 5

wczorajszy przepis na sałatkę z ogórków był pierwszym sposobem na przerośnięte ogórki. dziś mam drugi – pikle w pachnącej curry zalewie. 

ogórki,marynaty,curry,chilli

pikle z ogórków

  • 2,5 kg ogórków*, 
  • 1 duża cebula

zalewa:

  • 3 szkl. wody,
  • 1 szkl. octu, 
  • 2 szkl. cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • po 2 łyżeczki: gorczycy, pieprzu czarnego w kulkach, chilli, curry

umyte ogórki obrać, wypestkować, pokroić wzdłuż. cebulę pokroić w ósemki lub grube plastry i razem z ogórkami włożyć do słoików. zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach. słoiki włożyć do garnka z gorącą wodą sięgającą 1,5 cm poniżej pokrywki. od momentu zagotowania wody pasteryzować 6 minut. następnie wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia do góry dnem.

* można też w tej zalewie zrobić cukinię

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *