pierogi z soczewicą i dynią

powolutku moje zapasy warzyw w zamrażarce znikają. jeśli ktoś nie ma zamrożonej pieczonej dyni, to musi poszukać świeżej w marketach i ją po prostu upiec na blasze pokrojoną w plastry.

czerwona soczewica, pieczona dynia

pierogi z dynią i soczewicą

ciasto:

  • 40 dkg mąki pszennej,
  • wrzątek

nadzienie:

  • 50 dag upieczonej dyni,
  • 0,5 szkl. czerwonej soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, ostra papryka (może być wędzona)

do polewania/posypywania:

  • sos sojowy,
  • szczypiorek

soczewicę gotować 5 minut w osolonej wodzie. cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. dodać osączoną soczewicę i dynię. przyprawić solą i ostrą papryką i dusić 5 minut. ostudzić. mąkę zaparzyć 3/4 szkl. wrzątku, zamieszać łyżką i zagnieść szybko ciasto. ilość wody można zwiększyć. ciasto szczelnie przykryć i pozostawić na 10 minut. ciasto podzielić na 4 części. w trakcie wałkowania ciasto cały czas powinno być przykryte. dwie części rozwałkować dość cienko, jeśli ma się wykrawarkę** do pierogów to na cieście porozkładać porcje* nadzienia. przykryć drugim płatem ciasta i wykrawarką wycinać okrągłe pierogi. można oczywiście też tradycyjnie wycinać szklanką lub kubkiem, nakładać farsz i sklejać je w półksiężyce. pierogi gotować w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. wyjęte skropić sosem sojowym i posypać posiekanym szczypiorkiem.

* na 6 cm kółka nakładałam po łyżce nadzienia

** niedokładnie taki model wykrawarki posiadam, jak na poniższym zdjęciu, ale bardzo przyjemnie i szybko się tym pracuje

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.