a: pani ma dziś dobry nastrój
b: mam
c: skąd pan wie?
a: po ubraniu – pani ubiera się wtedy na czerwono
rozszyfrowano mnie – lubię czerwień, nie tylko w szafie ;)
pierś kurczaka zapiekana z koprem włoskim
1 podwójna pierś kurczaka, 1 koper włoski (fenkuł), 3 pomidory, 1 cebula, 1 kulka mozarelli, olej do smażenia, sól, pieprz
koper umyć i podzielić na części wycinając twarde fragmenty. wrzucić go na wrzącą osoloną wodę, na ok. 10 min. osączyć. pierś oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na patelni. mięso przełożyć do przestygnięcia, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w plastry. gdy się zeszkli dodać obranego ze skórki pomidora, również pokrojonego w plastry. dusić ok. 10 min. nie mieszając. w naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć kurczaka pokrojonego w plastry. na nim ułożyć warstwę kopru. następnie uduszone pomidory z cebulą i pokrojoną w plastry mozarellę. zapiekać od 20 min., aż ser się zrumieni.