pieczony w garnku rzymskim ryż z kurczakiem

kurczak z ryżem z szybkowara to danie, bez którego nie liczy się przyjazd do rodziców. w wykonaniu taty z szybkowarem made in cccp jest wspomnieniem niedzielnych obiadów w dzieciństwie. sama również zazwyczaj wykonuję to danie w szybkowarze w trochę inny sposób niż podany poniżej (m.in. obsmażając kurczaka i zamiast pomidorów dodając przecier, za to bez czosnku), ale tym razem postanowiłam przetestować garnek rzymski pod kątem gotowania w nim ryżu. wizualnie wygląda zdecydowanie lepiej od tego z szybkowara. smakiem też się różni, ale na to ma głównie wpływ dodanych warzyw.

pieczony ryż z kurczakiem

kurczak z ryżem pieczony w rzymskim garnku

  • 2-3 wytrybowane udka kurczaka, 
  • 1,5 szkl. ryżu, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka, 
  • kawałek selera, 
  • pęczek szczypioru lub zielone cebulki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • bulion drobiowy, 
  • sól, pieprz

garnek rzymski moczyć  przez 15 min. mięso i warzywa pokroić w nieduże kawałki. na 1,5 szkl. ryżu powinno być ok. 3 szkl. płynu – pokrojone pomidory z puszki uzupełnić bulionem, ewentualnie doprawiając solą i pieprzem. przepłukany ryż wsypać do rzymskiego garnka. na ryż ułożyć mięso i warzywa, zalać bulionem z pomidorami. garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. piec w 200 st. C przez ok. godzinę. po tym czasie sprawdzić, czy warzywa (z doświadczenia wiem, że one zwykle potrzebują najwięcej czasu) i ryż są miękkie. jeśli zostało za dużo płynu, to można zostawić otwarte naczynie jeszcze przez jakiś czas w piekarniku do odparowanie.
podawać posypane zieleniną – tu akurat lubczyk

kurczak z ryżem w rzymskim garnku przed pieczeniem 

kurczak z ryżem w rzymskim garnku po upieczeniu

ryż całkowicie wchłoną płyn, ale następnym razem dam mniej bulionu, bo dolna warstwa ryżu została sypka, a górna lekko się rozgotowała.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.