pieczone polędwiczki
1 kg polędwicy wieprzowej, 1,5 szkl. soku grejpfrutowego, 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka cukru
w naczyniu do pieczenia wymieszać składniki marynaty: sok, cukier, rozgnieciony czosnek, posiekaną drobno cebulę i zioła. włożyć do tej marynaty polędwiczki na ok. 2 godziny, co jakiś czas obracać. odlać płyn i polędwiczki wstawić do rozgrzanego piekarnika do 220 st.C. po 20 min. zmniejszyć temperaturę do 160 st.C. i piec 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie, co jakiś czas podlewając odlaną marynatą. po upieczeniu wyjąć mięso z naczynia, w którym się piekło. wlać do niego pozostałą marynatę i dokładnie odskrobać przypieczone, które następnie zlać do rondelka. gotować sos przez 15 minut do zgęstnienia.