szarpana wieprzowina z granatem

dawno temu mama opowiedziała mi o metodzie pieczenia mięsa podpatrzonej u jakichś znajomych – mięso w niskiej temperaturze pieczono przez wiele godzin. nie wiedziałam, że ma to swoją nazwę do momentu przeglądania blogów kulinarnych. obecność granatu to efekt zdjęć u nigelli (podawała z nim jagnięcinę) i jamiego (on z kolei gęś).

samo pulled pork jest przysmakiem z południa stanów zjednoczonych. w zależności od regionu trochę się inaczej je przyrządza z wykorzystaniem różnych kawałków wieprzowiny.

wieprzowina, marchew, granat

pulled pork

  • 1 kg wieprzowiny,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1/4 szkl. czerwonego wina,
  • 0,5 granatu

marynata sucha:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 0,5 łyżeczki suszonej mięty,
  • sól, pieprz

marynata mokra:

  • 1/3 szkl. octu jabłkowego, 
  • 1/3 szkl. ciemnego brązowego cukru, 
  • sól i sos chilli do smaku

mięso natrzeć wybraną marynatą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na pokrojonych warzywach. na dno wlać wino. mięso wstawić do piekarnika na ok. 6 godzin, piec w 120-140 st. C. po upieczeniu dwoma widelcami rozdzielić mięso na pojedyncze włókna, wymieszać z warzywami i posypać granatem. podawać z ryżem lub w bułce.

łopatka wieprzowa pieczona w niskiej temperaturze

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *