jeden z najczęstszych piątkowych zestawów obiadowych – smażona ryba z ziemniakami. Fajnie jeśli w takim zestawie pojawia się jakaś odmiana. Ja na warsztat wzięłam ziemniaki. Niby drobny dodatek pomidorów, a efekt całkiem zadowalający.
pomarańczowe puree ziemniaczano-pomidorowe
- 4 średnie ziemniaki,
- 6 połówek suszonych pomidorów z oleju*,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz
Obrane ziemniaki ugotuj, odcedź i utłucz. Pomidory i czosnek drobno posiekaj i przesmaż na oleju z koncentratem pomidorowym. Dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz bardziej gładkie puree, to całość zmiksuj dodając trochę masła i mleka.
* jeśli posiadasz pomidory suszone, ale nie z oleju, to namocz je w małej ilości wrzątku przez jakieś 30 minut.