temperatura spada – kotlety kalafiorowe

Więc wzrosło mi zapotrzebowanie na kalorie, smażeliny, ostre smaki (o tym w następnej notce). Nawet takie warzywko, jak kalafior wylądowało na patelni, w dodatku w panierce. I przeżyłam zupełne jego konsystencją. Każdy chyba wie jaką ma kalafior?! A tu chrupiąca skorka, a w środku krem!

kotlety kalafiorowe – składniki:

  • kalafior, 
  • jajko, 
  • przyprawy, 
  • bułka tarta (bardzo dużo)

kotlety kalafiorowe – przepis

Kalafiora gotujemy, osączamy, i pozwalamy mu ostygnąć. Dodajemy jajko, przyprawy + tyle bułki tartej, by masa zaczęła być plastyczna i dało się ulepić z niej kotleciki. Panierujemy w pozostałej bułce tartej, i smażymy na złoto.
wydaje mi się, ze można smażyć we frytownicy, wtedy jest mniej zabawy z przewracaniem na patelni. są dobre na gorąco i na zimno.

Zapomniałam z łakomstwa napisać, ze kalafiora trzeba podusić albo tłuczkiem do ziemniaków, albo zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

janiolka, niedziela, 10 października 2004

komentarze archiwalne:

  • ugotujmy kalafior jest pycha
    podduszony też 😛
  • grazyna1961.only Właśnie kupiłam kalafiora… U mnie upał , jak się ochłodzi to zrobię takie kotleciki 🙂

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.