pieczenie chleba na zakwasie wymaga czasu a w tygodniu jest z tym u mnie ciężko. ale znalazłam przepis pracowni wypieków na biały chleb na zakwasie, którego zrobienie zajęło około 4 godzin, przy czym pracy przy nim było może na 20 minut, a pozostała praca to czekanie. chleb wyszedł miękki, wilgotny i kwaskowaty. całkiem smaczny.
chleb pszenny na zakwasie
500 g mąki pszennej (dałam 720), 1 płaska łyżeczka soli, 300 g ciepłej wody, 8 g świeżych drożdży, 150 g zakwasu żytniego
mikserem wymieszać wszystkie składniki, bo ciasto będzie lepkie, choć dość gęste. przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. przełożyć ciasto do prostokątnej foremki (o pojemności 1 kg) lub uformować bochenek. spryskać olejem i posypać mąką. odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. wstawić do rozgrzanego piekarnika do 210 st. C i piec ok. 40 minut.