wytrawne ciasto

na piątkowe spotkania proponuję mały pogryzacz – odrywane ciasto, którego słodki wariant z cynamonem już kiedyś proponowałam na blogu. każde z nich fantastycznie pachnie, a odrywanie jego pionowych plastrów sprawia niebywałą przyjemność 🙂

przekąska, do piwa, drożdże, zioła

ziołowy chlebek odrywany

ciasto:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 60 g masła (roztopionego i ostudzonego),
  • 1/3 szklanki letniego mleka,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli

do smarowania:

  • pęczek natki,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 100 g ostrego sera,
  • 3 ząbki czosnku

mąkę przesiać i zrobić w niej dołek, do którego pokruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać mlekiem. odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął pracować. kiedy urośnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. odstawić pod przykryciem, w ciepły miejscu na godzinę lub do podwojenia objętości. natkę i czosnej drobno posiekać. ser zetrzeć. wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt ok. 50×30 cm. ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać natką, czosnkiem i serem. ciasto pokroić na 6 pasów wzdłuż krótkiego boku. ułożyć je jeden na drugim i pociąć na 6 kawałków. w wyłożonej papierem keksówce układać niezbyt ściśle pionowo kawałki ciasta. przykryć foremkę i pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia. piec 30-35 min. w 180 st.C

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.