pulled pork do burgerów

ostatnio pałeczkę fastfoodową przejmują burgery z pulled pork, czyli z poszarpaną mięciutką wieprzowiną. i choć nadal ciężko je do zdrowej żywności zaliczyć, to ich miniaturowe wersje pojawiają się eleganckich imprezach, jako oryginalne przekąski. i w takiej postaci proponuję ją włączyć do sylwestrowego menu.

tak jak w przypadku kaczki, najlepiej przygotować część dania dzień wcześniej – mianowicie zamarynować mięso na noc. jeśli tyle czasu nie macie, to dwie godziny w chłodzie też wystarczą.

dym w płynie, wieprzowina, kuchnia amerykańska

pulled pork duszone w sosie pomidorowym

  • 1-1,5 kg wieprzowiny,
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 200 ml soku jabłkowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka dymu z orzesznika w płynie
  • 0,5 łyżeczki chilli,
  • 1 łyżeczka soli

W naczyniu ciut większym niż kawałek mięsa, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu, ewentualnie mocniej doprawiając. Włóż mięso i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Rozgrzej piekarnik do 120 st. C. Następnie wieprzowinę przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i wstaw do piekarnika na 5-6 godzin, co pół godziny obracając. Gdy mięso pod naciskiem widelca będzie się rozpadać, wyjmij je z sosu, porwij („wyczesz”) je widelcami na włókna. Możesz podawać oddzielnie mięso, oddzielnie sos, lub też możesz wymieszać oba elementy razem. Podawaj na gorąco w hamburgerowej bułce lub na talerzu z ryżem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *