to najlepsze risotto ze szpinakiem jakie jadłam. różni się raptem dwoma składnikami od wcześniej podanego przeze mnie przepisu na te danie, a ma zupełnie inną, niesamowitą konsystencję i delikatny smak selera. coś fantastycznego.
risotto ze szpinakiem
1 cebula, 2-3 łodygi selera naciowego, 1 opakowanie szpinaku mrożonego, 2 szkl. ryżu, 6 szkl. bulionu warzywnego, 3 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa (opcjonalnie), kilka łyżek startego parmezanu
2 łyżki masła roztopić w dużym rondlu i podsmażać przez 5 min. pokrojoną cebulę i seler. dodać szpinak i rozmrozić go dusząc z resztą. wsypać ryż, po minucie zacząć dolewać porcjami gorący bulion do momentu, gdy ryż będzie ugotowany. przyprawić solą, pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową. dodać resztę masła i lubianą przez siebie ilość parmezanu.