bułeczki orkiszowe na śniadanie

w zasadzie postanowiłam je zrobić nie dlatego, że nie chciało mi się piec chleba. powodem był smętny widok w szafce najmniej używanej mąki orkiszowej. wyciągnęłam przepis aromatico, która proponuje posypywanie ich jeszcze czarnuszką, ale ze względu na niechęć latorośli do czarnuszki poszły do piekarnika bez dodatków.

bułeczki orkiszowe

bułeczki orkiszowe 8-12 szt.
400-420 g mąki orkiszowej zwykłej, 30 g roztopionego i ostudzonego masła, 200 ml letniej wody, 50 ml letniego mleka, 15 g świeżych drożdży, 2 łyżki otrąb pszennych lub owsianych, 2 łyżeczki syropu z buraków (oryginalnie melasy), 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli
drożdże, cukier, syrop/melasę i ciepłe mleko wymieszać na zaczyn. mąkę wymieszać z solą i otrębami. dodać masło i wodę, następnie rozpuszczone drożdże. wyrabiać ok. 10 min. – ciasto pozostaje lepkie. przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. po tym czasie mocno natłuszczonymi dłońmi formować bułki. układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiać odstępy na rośnięcie. odstawić na 15-20 min. piekarnik nagrzać do 200 st.C, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą. piec ok. 12-15 min., w zależności od wielkości bułek. po wyjęciu z piekarnika spryskać je lekko wodą.

Chleb domowy 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.