sałatka z fasolki nie pierwszy raz występuje ma moim blogu. próbuję złamać schemat gotowanej fasolki polanej tartą bułką zrumienioną na masełku. smaczny to zestaw, nie przeczę, ale życie jest za krótkie, żeby w kółko jeść to samo 🙂
sałatki z fasolką szparagową:
– ziemniaczano-fasolowa z szynką,
– ziemniaczano-fasolowa z koperkiem,
– z makrelą,
– z cebulą i natką
sałatka z fasolką szparagową, boczkiem i szczypiorkiem
- 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej,
- 200 g boczku wędzonego,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 duże pęczki szczypiorku,
- 4 jajka,
- sok z 1 cytryny,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Jajka ubij i usmaż z nich na dużej patelni cienki omlet. Odstaw do ostudzenia, następnie pokrój w kwadraty. Z fasolki obetnij końcówki i przekrój na pół. Ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i lekko przestudź. Boczek pokrój w kostkę i lekko zrumień na patelni razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Szczypiorek drobno posiekaj. Wszystkie składniki oprócz omletu wymieszaj z sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Posyp pokrojonym omletem i podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
UWAGA dla osób, które nie jedzą jajek – zamiast omletu można dodać zrumienione grzanki.