sałatka z zielonej fasolki szparagowej z omletem

sałatka z fasolki nie pierwszy raz występuje ma moim blogu. próbuję złamać schemat gotowanej fasolki polanej tartą bułką zrumienioną na masełku. smaczny to zestaw, nie przeczę, ale życie jest za krótkie, żeby w kółko jeść to samo 🙂
sałatki z fasolką szparagową:
ziemniaczano-fasolowa z szynką
ziemniaczano-fasolowa z koperkiem,
z makrelą,
z cebulą i natką

saatkazfasolkiszparagow

sałatka z fasolką szparagową, boczkiem i szczypiorkiem

  • 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 duże pęczki szczypiorku,
  • 4 jajka,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

Jajka ubij i usmaż z nich na dużej patelni cienki omlet. Odstaw do ostudzenia, następnie pokrój w kwadraty. Z fasolki obetnij końcówki i przekrój na pół. Ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i lekko przestudź. Boczek pokrój w kostkę i lekko zrumień na patelni razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Szczypiorek drobno posiekaj. Wszystkie składniki oprócz omletu wymieszaj z sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Posyp pokrojonym omletem i podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

UWAGA dla osób, które nie jedzą jajek – zamiast omletu można dodać zrumienione grzanki.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.