Od czego zacząć nowy tydzień – najlepiej od ciepłej sałatki, którą można zabrać wygodnie w pudełku do pracy. Sałatka z zielonej soczewicy z kalafiorem i fetą sprawdzi się jesienią i zimą. Gdyż oprócz tych składników ma też sycący kuskus. A obecność czosnku i natki pietruszki wyposaża sałatkę witaminową w minibombę.
O tych dwóch składnikach polecam pamiętać w zasadzie przy każdym daniu. Czosnek to „naturalny antybiotyk”, a łyżka posiekanych listków natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C!
Sałatka z soczewicy z kalafiorem
ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
- 1 kalafior pokrojony na różyczki
- 1 szkl. soczewicy zielonej
- 1 szkl. kuskus
- 200 g fety pokrojonej w kostkę
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku zmiażdżony lub starty
- 1 łyżka miodu
- 3/4 szkl. oliwy
- 1 pęczek pietruszki
- sól i pieprz
Przepis
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C
- Kalafiora oprósz solą i pieprzem, polej 3-4 łyżkami oliwy, wymieszaj w wstaw do piekarnika na 30-40 minut, aż się trochę zrumieni.
- Soczewicę zalej 2 szkl. wody i gotuj do miękkości. Następnie odcedź.
- Kuskus umieść w dużym naczyniu i zalej wrzątkiem 0,5 cm powyżej jego powierzchni, przykryj i pozostaw na 10 minut.
- Miękki kuskus "rozdrap" widelcem i wymieszaj z soczewicą i kalafiorem.
- Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj go z pozostałą oliwą, miodem, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Sałatkę polej sosem, posyp posiekaną natką pietruszki oraz fetą.