Bardzo prosta i bardzo smaczna sałatka łącząca zieleń szparagów i groszku z brązem palonej kaszy gryczanej. Bałam się trochę, że będzie smutną burą breją, ale na szczęście tak nie było. Ale trzeba uważać, bo im bardziej kasza rozgotowana, tym więcej widać jej wnętrza spod łusek, a szparagi i groszek tracą żywy kolor.
sałatka ze szparagami i kaszą gryczaną
- 1 szklanka palonej kaszy gryczanej,
- 0,5 kg szparagów,
- 1,5 szklanki mrożonego groszku,
- 100 g fety,
sos
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- 3 łyżki białego octu winnego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz
Ugotuj kaszę, odcedź. Przygotuj sos mieszając energicznie zmiażdżony czosnek, posiekany tymianek, ocet, oliwę, musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Zalej sosem kaszę. Ze szparagów odetnij główki, pozostałe części pokrój w 1,5 cm skośne plastry. Plastry wrzuć 2 minuty wcześniej niż główki na osolony wrzątek i ugotuj do preferowanej miękkości. Ugotuj groszek. Szparagi i groszek dodaj do kaszy. Fetę pokrój w kostkę lub pokrusz i delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.