śledź z fasolą i burakami

ten sposób przygotowania śledzia w zasadzie występuje u nas wyłącznie na wigilię. połączenie smaku tej ryby i buraków jest po prostu genialne.
a w tle widać śledzia z wędzonymi śliwkami i śledzia w sosie miodowo-musztardowym. również polecam 🙂

śledzie, fasola, buraki

sałatka fasolowo-śledziowa

wagowo równa ilość:

  • śledzia solonego,
  • ugotowanej drobnej fasoli,
  • ugotowanych lub upieczonych buraków,
  • jabłka, 
  • ogórków kiszonych,
  • jajek

sos:

  • majonez,
  • sól, pieprz

Jeśli śledź jest bardzo słony wymocz go w mleku lub wodzie przez minimum 2 godziny. Wszystkie składniki oprócz fasoli pokrój w niedużą kostkę. Wymieszaj z fasolą i majonezem. Dopraw solą i pieprzem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.