co prawda nie cierpię przy jedzeniu tortu, tak jak w dzieciństwie, ale… nadal wolę śledzie.
śledź z borówkami
4 płaty śledzia solonego, 6 ogórków konserwowych, mały słoik cebulek marynowanych, 1 jabłko, sok z cytryny
sos: 2 łyżki majonezu lub sosu tatarskiego, 2 łyżki dżemu z borówek lub żurawin
do dekoracji: 1 łyżka dżemu z borówek lub żurawin, 2 obrane ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż na plastry
obrane ogórki pokroić w drobną kostkę i wymieszać z osączoną cebulką. ułożyć na dnie salaterki. posmarować łyżką sosu. na to dać śledzia pokrojonego w 4 cm kawałki i ponownie posmarować łyżką sosu. jabłko pokroić w zapałkę, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na śledziu. przykryć plastrami ogórka i ozdobić łyżką dżemu borówkowego