smażona świeża ikra i mlecz

Ostatnio kupiłam mrożone tuszki śledzia, w których trafiłam na ikrę i mlecz. To już kolejny raz mi się przytrafiło i wtedy usmażyłam ją z jajkiem. Jeśli nie można ich zjeść od razu, to można je zasolić, o czym w następnym wpisie, jednak polecam szybki lunch, przekąskę lub kolację.

przystawki, nowaste, cukinia, pomidor,musztarda,

ikra i mlecz z warzywami

  • ikra i mlecz z 4 śledzi atlantyckich (ok. 300 g),
  • 1 średnia cebula,
  • 1 cukinia (ok. 20 cm)
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 4 kajzerki,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek do przybrania

Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w krążki. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i smaż około 5 minut. Dodaj pokrojony w 2 cm kawałki mlecz i ikrę i smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pomidory pokrojone w drobną kostkę. Przypraw solą i pieprzem, musztardą, smaż chwilę, aż pomidory zmiękną. Przekrój kajzerki na pół i na każdą ułóż porcję warzyw z ikrą. Posyp szczypiorkiem i podawaj gorące.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *