Słoneczko za oknem pięknie świeci, a mnie coś rozbiera, więc na pewno nad garnkami stać dziś zbyt długo nie będę. Smażony makaron, który przygotowuje się relatywnie szybko, zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem, więc wiem, jaki jest plan na dziś!
makaron chow mein smażony z kurczakiem i warzywami
- 300 g suszonego makaronu chow mein,
- 200 g piersi z kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 100 g groszku cukrowego, ewentualnie zielonej fasolki szparagowej,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka grzybów mun,
- garść kiełków,
- 2 pęczki zielonej cebulki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- olej do smażenia
marynata
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
- 2 łyżeczki wódki,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu,
- 1 łyżeczka chili,
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Zanim zaczniesz smażyć przygotuj wszystkie produkty, pokrój co ma być pokrojone, bo potem smaży się na tyle szybko, że nie ma na to już czasu.
Wymieszaj składniki marynaty i włóż do niej pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka. Odstaw na 20 minut. Grzyby mun namocz w gorącej wodzie na 20 minut i odcedź. Makaron przygotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z 1 łyżką oleju sezamowego. Paprykę, marchewkę pokrój w zapałkę, czosnek w plasterki, a grzyby mun w paseczki. Kurczaka odcedź z marynaty, której nie wylewaj i usmaż. Wyjmij go z woka. Następnie usmaż warzywa zaczynając od najtwardszej marchewki. Dodaj do woka z powrotem kurczaka i grzyby, wymieszaj i rozsuń całość na boki. Na środek wrzuć makaron, posyp cukrem i chwilę smaż, aż zacznie przywierać do dna. Wtedy wymieszaj go z kurczakiem i warzywami. Ponownie rozsuń całość na boki i wlej marynatę. Zagotuj ją i wymieszaj z makaronem. Całość posyp posiekaną zielona cebulką.