nie wiem, jak się włoskim drwalom groszek zaplątał do tego dania, ale że moje dziecko jakoś za groszkiem w towarzystwie makaronu nie przepada, więc ograniczyliśmy liczbę nieleśnych składników 😉 sezon grzybowy trwa warto odkrywać nowe smaki, do czego od 5 lat zachęcam!
makaron z sosem drwali
alla boscaiola
- 1 kg grzybów leśnych,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pęczek pietruszki,
- 1 kg dojrzałych świeżych pomidorów lub 2 puszki,
- 4 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie 30 dkg zielonego groszku
oczyszczone grzyby pokroić w plasterki. czosnek posiekać i wrzucić na rozgrzaną oliwę, gdy zacznie pachnieć dodać grzyby i posiekaną drobno natkę. dusić na małym ogniu, aż odparują. dodać posiekane pomidory bez skórek i gotować ok. 20 minut. opcjonalnie dodać świeży groszek i gotować jeszcze 3-4 minuty. makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z sosem delikatnie potrząsając garnkiem.
* zamiast makaronu można użyć tortellini z mięsem