pulpety drobiowe z serem

w piątek zapraszałam na wycieczkę krajoznawczą, dziś zapraszam na smakową do Włoch. pulpety dzięki serowi mają zupełnie niestandardowy smak, a z duszonych warzyw powstaje pyszny sos.

mięso mielone,drobiowe, papryka, bakłażan, cukinia, oliwki

pulpety drobiowe z papryką
polpettine di pollo ai peperoni e olive nere

  • 4-5 strąków papryki,
  • 3-4 pomidory,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mały słoik czarnych oliwek,
  • 0,5 szkl. mąki,
  • 0,5 szkl. bulionu,
  • oliwa z oliwek,
  • 10 listków bazylii

pulpety:

  • 60 dkg mięsa drobiowego,
  • 1 mała czerstwa bułka,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 60 g ostrego sera

bakłażana pokroić w dość grube plastry, posolić i zostawić na sicie na 20 minut. opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. cebulę i czosnek pokroić w plastry i lekko zrumienić na oliwie. dodać bakłażana, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę, pomidory w ósemki i oliwki przekrojone na pół. przyprawić solą i pieprzem i dusić 20 minut, ewentualnie podlewając wodą. bułkę namoczyć na godzinę w wodzie i po odciśnięciu zmielić razem z mięsem. jeśli mięso mamy od razu mielone, to po prostu trochę dłużej trzeba masę wyrabiać. masę wyrabiamy z mięsa, bułki i startego na drobnych oczkach sera żółtego, drobno posiekanej pietruszki i odrobiny soli. formować kulki wielkości piłeczek pingpongowych i obtaczać je w mące. smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż się zrumienią z każdej strony. przełożyć do warzyw, podlać bulionem i dusić jeszcze 10-15 minut. przed podaniem posypać porwaną bazylią.

Warzywa psiankowate 2014 papryka Włoskie smaki Dieta Śródziemnomorska

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.