pewnie większość stosowny przepis na jutrzejszą gęś już znalazła (jeśli nie to polecam mój zestaw gęsi pieczonych w całości lub ich różne wykorzystanie ich elementów), ale czy myśleliście o dodatkach do niej? najbardziej klasycznym jest oczywiście czerwona kapusta, doskonały jest też sos żurawinowy, przepisy na nie znajdziecie poniżej. jednak dziś polecam surówkę z zupełnie innego warzywa, takiego, które w naturalny sposób pomoże w procesie trawienia, czyli czarną rzepę lub rzodkiew, jak kto woli.
idealne dodatki do pieczonej gęsi i kaczki
– czerwona kapusta z żurawiną,
– sos żurawinowy,
– pieczone jabłka,
surówka z rzepy z pigwą
- 2-3 czarne rzepy,
- 1 jabłko,
- pęczek szczypiorku,
- 2-3 łyżki dżemu z pigwy (do smaku),
- sól
obraną rzepę tarkujemy i wystawiamy na zewnątrz, żeby się „wydychała”, czyli żeby straciła choć częściowo bardzo intensywny zapach. szczypiorek drobno kroimy, jabłko tarkujemy na dużych oczkach. do rzepy dodajemy pigwę i wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i możemy od razu podawać.