surówka do pieczonej gęsi

pewnie większość stosowny przepis na jutrzejszą gęś już znalazła (jeśli nie to polecam mój zestaw gęsi pieczonych w całości lub ich różne wykorzystanie ich elementów), ale czy myśleliście o dodatkach do niej? najbardziej klasycznym jest oczywiście czerwona kapusta, doskonały jest też sos żurawinowy, przepisy na nie znajdziecie poniżej. jednak dziś polecam surówkę z zupełnie innego warzywa, takiego, które w naturalny sposób pomoże w procesie trawienia, czyli czarną rzepę lub rzodkiew, jak kto woli.

idealne dodatki do pieczonej gęsi i kaczki
czerwona kapusta z żurawiną,
sos żurawinowy,
pieczone jabłka,

czarna rzepa, pigwa, szczypior, jabłko

surówka z rzepy z pigwą

  • 2-3 czarne rzepy,
  • 1 jabłko,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2-3 łyżki dżemu z pigwy (do smaku),
  • sól

obraną rzepę tarkujemy i wystawiamy na zewnątrz, żeby się „wydychała”, czyli żeby straciła choć częściowo bardzo intensywny zapach. szczypiorek drobno kroimy, jabłko tarkujemy na dużych oczkach. do rzepy dodajemy pigwę i wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i możemy od razu podawać.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *